Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

7 Новини от Ислямския свят

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

7 Новини от Ислямския свят Empty
ПисанеЗаглавие: 7 Новини от Ислямския свят   7 Новини от Ислямския свят Empty19.09.13 17:51

Новини от Ислямския свят

КОРАН ЗВУЧА ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ФЕДЕРАЛЕН ПАРЛАМЕНТ
Първият депутат в Белгийския федерален парламент от турски произход Джемал Чавдарлъ прочете откъси от Корана на откриването на новата парламентарна сесия. От 182 години до днес парламентът се открива със служба в католическата катедрала "Св. Мишел" според католическите традиции, но тази година се чете и Коран.
Службата води главният кардинал на Белгия Голдфрид Даниилс. Католическата молитва отправи сенаторът-свещеник Стаф Нименгиирс, а мюсюлманската – теологът-депутат Джемал Чавдарлъ. Самият Стаф предложил на кардинала на отриването на новата сесия наред с християнската да се отправи и мюсюлманска дуа. Приемайки радушно предложението, кардиналът поканил Чавдарлъ да прочете айети от Свещения Коран. След като прочете първата сура Фатиха от свещената за всички мюсюлмани книга, депутатът я преведе и изрази благодарността си към всички присъстващи на турски и фламандски език.

ВЪРХУ РЪКАТА НА ДЕТЕ Е ИЗПИСАНО "ТЕВХИД"
Три и половина месечният Мухаммед Улеман, роден в един град в Източна Индия, има надпис на ръката си на арабски език "Ля иляхе илляллах Мухаммедун Расулюллах". Индийските мюсюлмани, желаещи да видят детето и надписа върху ръката му, който означава "Няма друг бог освен Аллах и Мухаммед е негов пратеник", се стичат на групи в дома му. Според сайта Newindpress бащата казва, че детето вдига ръцете си до ушните миди също както при началото на намаз и по време на езан и когато майка му го викне, то не се отзовава. Много ислямски учени от Сиривелла и Андхра Прадеш вярват, че в бъдеще това дете ще стане учен човек.

ПРИМЕР НА ТОЛЕРАНТНОСТ ОТ АВСТРАЛИЯ
Ливанската мюсюлманка Маха Суккар, която живее в областта Даденгог на австралийския щат Виктория, ще бъде първата забрадена полицейска служителка. През декември миналата година тя бе приета в Полицейската академия и сподели, че би желала да работи в областта на вътрешносемейното насилие и натиск и съвместното съжителство на различните култури. Специалното облекло на Маха Суккар, което включва и забрадка, е в подготвителен етап. То ще бъде съобразено с правилата на исляма.
„Целта ми е да бъда полезна на арабското общество, с което мисля да работя в тясно сътрудничество" – заявява Суккар, като добавя, че ислямът няма нищо общо с тероризма, още повече, че самото понятие значи и мир. Междувременно полицията, в щата Виктория работи усилено по преодоляване на бюрократичните пречки, затруднявайки работата на Маха Суккар в полицейската организация. „Полицията във Виктория се отнесе положително към желанието ми да работя. Аз искам час по-скоро да завърша Полицейската академия и да започна активна работа." – подчерта Суккар в своето изказване.
Известно е, че кандидатката Суккар, която ще облече полицейска униформа, ушита по правилата на исляма, е положила един от изпитите си в закрит плувен басейн. Суккар, която е в Австралия от 3 години, за следващите тествания била освободена от плуване. От друга страна храната, която поема Суккар в Академията, също е съобразена с ислямските изисквания. „Въпреки всичко аз съм се подготвила както, за хубавите, така и за недотам хубавите страни на професията, - продължава Суккар. - Понякога полицаят бива подлаган на натиск или насилие само защото е полицай. Още отсега започнаха да говорят зад гърба ми, но аз не им обръщам внимание. Знам, че някои от колегите ми ще се питат защо се обличам по този начин. Моето облекло ще бъде ново и за тях, и за мен и затова психически се подготвям във всяко отношение."
Новината за облеклото на Суккар бе отпечатана в австралийския вестник „Хералд Сън" на 26 август като в нея се подчертава фактът, че проявената толерантност от страна на полицейската институция е пример за подкрепа на съвместното мирно съжителство на различните култури в Австралия. По същия повод бе дадена гласност и на едно читателско писмо.

ВЪЗРАСТТА ЗА ИЗПАДАНЕ В КОМА ПАДНА НА 6 ГОДИНИ
Английският вестник "The Observer" съобщава, че в спешните отделения на болниците в държавата сред пациентите има дори и 6 годишни деца, приети вследствие прекаляване с алкохола.
Вестникът пише също, че специално за изследването по този въпрос са проверени 50 болници на територията на страната и подчертава, че постепенното нарастване на алкохолизма довежда всеки месец стотици деца в болниците поради препиване.
Според вестника резултатите от изследванията показват, че 62% от децата, постъпили поради препиване, са надвишили прекалено много допустимата доза, а 30% са в безсъзнание. Това се случва особено през ваканциите, когато семействата пускат децата си на улицата и така, оставени без надзор, те се запознават с алкохола.
"The Observer" пише, че сред младежите и децата постепенно се увеличава предимно употребата на приготвените и бутилирани под формата на плодови коктейли подсладени алкохолни напитки и предупреждава също, че "правителството трябва да подготви незабавно закон за борба с алкохола, което бе обещало през 1998 г., но все още този закон не е готов".

Вестник "Мюсюлмани", брой 7 (120), Август, 2003 година
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

7 Новини от Ислямския свят
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» 2 Новини от Ислямския свят
» 6 Новини от Ислямския свят
» 7 Новини от Ислямския свят
» 8 Новини от Ислямския свят