Новини
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ – ЛОНДОН
Министър-председателят на Великобритания Тони Блеър се изказа ласкаво за ислямската религия, охарактеризирайки я като „прекрасна" допълвайки към това, че е прочел Свещения Коран. Блеър също така споделил, че има два екземпляра от Корана. По свое собствено изказване черпи вдъхновение от Свещения Коран. Като министър-председател в интервюто му, публикувано във в. Muslim NEWS: Като имам възможност аз нося със себе си екземпляр от тази Книга, тъй като тя ми дава вдъхновение и смелост. Аз възприех този навик от Челси, дъщерята на президента Клинтън. Ако вие прочетете Корана ще ви се изясни концепцията за любовта и братството в качеството си на двигател на човешкия дух." По нататък в своето интервю Тони Блеър оценява Исляма като „дълбоко мислеща мирна и много прекрасна религия."
ФРАНЦИЯ – ПАРИЖ
Френският парламент е предоставил дипломатически статут на представителството на Организацията на лигата на Арабските държави във франция.
ЙЕМЕН – САНА
Съпругата на посланика на Великобритания в Йемен г-н Виктор Хендерсон (55 г.) е приела Исляма. Както се споменава във вестника (известния арабски ежедневник „Шарк ал-Аусад") г-жа Хендерсон е взела решение да приеме Исляма след дълбоко изучаване на тази религия в течение на много години и след обмяна на мнения с някои женски организации в страната.
ЕГИПЕТ – КАЙРО
Три египетски джамии въведоха петъчни проповеди за глухонеми. Това става за първи път в света, като сурдопреводач е бил Аля Еддин Исмаил, който застанал в подножието на мимбера, превеждайки за 500 глухонеми вярващи. Ахмед Юнес, председател на египетската организация по правата на инвалидите заяви: „Нищо не трябва да е спънка по пътя на човека за неговото приближаване към Аллах."
НОРВЕГИЯ – ОСЛО
Съгласно съобщенията градските власти в Осло са направили още една крачка към това да разрешат звученето на езан от минаретата на всички 18 джамии, намиращи се в норвежката столица. Председателят на департамента по градското благоустройство Трет Хорнтвелт е стигнал до заключението, че петкратният ежедневен призив към молитвата (езан) не нарушава закона за намаляване на шума. Окончателното решение за разрешението на призива към молитва остава в кметските власти на различните райони в града.
Вестник "Мюсюлмани", брой 9 (99), Септември, 2000 година