Колко щастливи хора сте?
След 102 години обърнатото от две страни село Делчево има възможност да се представи на света.
Благодарение най-напред на районно мюфтийство Разград и моралната и материална помощ на всички жители на Делчево, през 2000 г. село Делчево се сдоби с прекрасна джамия и Коран-курс с пансион.
До 13.06.1997 г. джамията в Делчево бе от дъски. В този ден е сформирана работна група от 34 човека и е направена първа копка за новата джамия. Тя се простира на 220 кв.м. Минарето й е високо 30 м. Вътрешната мазилка, дограмата и фаянсовите плочки на михраба са от Р. Турция. За тържеството по откриването заприиждаха мюсюлмани още рано сутринта от селища на Разград, Шумен и Силистра. Сред тях бяха общинския кмет на Исперих Али Решид, членове на общинския съвет, общинските кметове на Кубрат, Самуил и Цар Калоян, разградския районен мюфтия, зам. главния мюфтия Юксел Ахмед, мюфтията на Чанаккале Раиф Коркмаз, бившия мюфтия на Карабюк Мехмед Саналан, централния ваиз в Истанбул Сайфеттин Алкан и още много други гости от Р. Турция.
Пред близо 3000-но множество кмета на селото Наджи Ибрахим запозна гостите с думите: „Селото ни се образува през 1570 г., получава името си ферхатлар от известния Караманлъ Ферхат ага. Днес 670 жители се занимават със земеделие. Искам да ви спомена за една известна личност, появила се на света тук. През 1888 г. се ражда син на Хафуз Осман Ефенди Сюлейман Хилми Тунахан. След като завършва медресето в Силистра отива в научното средище на Исляма тогава Истанбул. Там по днешните названия той завършва правен факултет и става професор. С отличие той завършва хадис и тефсир в медресето Сюлейманйе. Ha 6.09.1959 г. починал Сюлейман ефенди, който наред с двете си дъщери оставя хиляди свои възпитаници. Той е погребан в гробище в Истанбул наречено Караахмед. След демократичните промени негови ученици дойдоха в селото ни, за да ни припомнят за ценностите, които притежаваме."
След това представяне думата взе Сайфеттин Алкан от Истанбул, възпитаник на Сюлейман ефенди: „Дойдох с поздравите (със селяма) на милиони, дойдох, за да ви благовествам. И аз съм един от вас. След руско-турската война баща ми се изселил. За появата на нещо са необходими причини. Причината за тази джамия и този Коран курс е нашия учител. Той ми казваше: „Дано от Ферхатлар по целия свят да има дял от нашето дело."
След 112 години неговите наставления се осъществяват. Вие живеете в места където са възпитани учени, които както слънцето пръскат светлина по света, колко щастливи хора сте вие!
По настояване на множеството дуа за дъжд направи бившия имам на Черкезкьой Муса Доруев. След тази радост, и програмата от която лъхаха спомените, присъстващите бяха нагостени с ориз с месо. Бедните се радваха. През късните часове на нощта дойде милост от Аллах в отговор на направената дуа, заваля дъжд.
Танер Топчу
София, кореспондент на в. „Заман"
Вестник "Мюсюлмани", брой 7 (97), Юли, 2000 година