Ислям
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Ислям

Всичко за Исляма

ПорталПортал  ИндексИндекс  ТърсенеТърсене  Последни снимкиПоследни снимки  Регистрирайте сеРегистрирайте се  Вход  
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния! Чети [о, Мухаммед] в името на твоя Господ, Който сътвори - сътвори човека от съсирек! Чети! Твоят Господ е Най-щедрия, Онзи, Който научи чрез калема, научи човека на онова, което не е знаел.

2 „Сестро моя“

Go down 
АвторСъобщение
Admin

Admin

Брой мнения : 3880

2 „Сестро моя“ Empty
ПисанеЗаглавие: 2 „Сестро моя“   2 „Сестро моя“ Empty18.08.13 20:23

„Сестро моя“
Шейх Мухаммед ибн Абдуллах

1. Сестро моя,
ако записва човек важните неща в живота си ще получи дълъг списък, но когато го подреди по важност ще види в началото на списъка, че „децата и поколението" са по-ценни от богатството, от спокойствието, от желанията и потребностите. Доказателство за това, сестро моя, е, че когато се разболее едно от децата от някаква тежка болест човек не спи по цяла нощ, пътува и дава парите си без да се замисля, напротив, с удоволствие, и всичко това заради детето. Затова, когато се обръща към детето си, за да даде съвет, трябва да бъде с него откровен и премине и да му вдъхне сигурност с присъствието си, защото: „Водачът никога не лъже своите последователи."

2. Сестро моя,
потресен съм, когато виждам как животът на мюсюлманското момиче преминава против волята на Аллах. То чува гръмки гласове, които го водят към хаоса, в невежеството. Чува то друг тих глас, който идва от дълбините на сърцето, за да й каже, че този път е пътят на заблуждението и вратите му водят към гибелта. Тези мисли объркват душата й.

3. Сестро моя,
да бъдем искрени и ясни с живота, който ни заобикаля, за да бъде опрощението стъпка за поправяне. Далече от дружелюбие, от искрени чувства и иска да я замени на мястото на друга.
Ако момичето, което има връзка с някое момче се запита: Какво иска това момче от мен? Какво го кара да бъде с мен? Какво говори на приятелите си, когато се срещне с тях? Какво им говори за мене?
Аз съм сигурен, момичето ми, че като погледнеш на тази връзка отстрани, ще прецениш сама, и ще кажеш на висок глас „Единственото негово желание е удоволствието, а то е под възбрана на Аллах. Е, виждаш ли предателството? Виждаш ли къде е сигурността? Това момче, което иска да има непозволена връзка не го спира нищо – нито вярата, нито културата, нито задълженията. Момче, за което на първо и последно място стои удоволствието. Дали след като осъзнаеш мерзостта му, ще го желаеш още?"
Този, който използва коварство пред Аллах, пред своята вяра и общност, за него това момиче няма да бъде нищо скъпо. Той бърза да те спечели с теб, да те притежава. Само Аллах знае, че ако нещо в него трепне, той ще я съжали и ще се разкае.
И когато младежите не се обвързват сериозно те се смеят с глас над тази, която с лъжливи обещания и подходящи думи са хванали в заложения й капан.

4. Сестро моя,
Аллах е премъдър, знаещ, не създава нищо, в което да няма мъдрост. Това е известно и на невежите сред хората. Мъдростта на Аллах се крие и в емоционалността на жената, в нейната крехка душа, отговаряща на нейната природа. Тя таи в себе си много чувства, които и влияят, направлявайки поведението й. И когато силно се привърже към някого, било то близък или далечен, не се знае докъде ще я доведе нейната безумна любов.
Момиче се влюбва в мъж. Пуска телевизора, за да види изображението му. А друга се влюбва в гласа и думите му. Стои и чака до последно, за да запълни душата си с неговите думи. После изведнъж се изгубва изображението му, не чува гласа му. Вътре в нея се надигат чувства на притеснение и раздразнение, но се успокоява, че и утре е ден, и този ден ще е като балсам за раната й.

5. Да, сестро моя,
трябва да сме далече от нещата, които са непозволени и в противоречие с шериата. Какво е останало в сърцето на момичето, приближило се до позволените неща, какво е останало от обичта му към Аллах Теаля и Пророка (салляллаху алейхи уе селлем), от доброто дело, обичано от Аллах (какво е останало у него от словото на Аллах и неговата сладост?!) Къде е тази, която с нетърпение очаква нощта за да отправи дуа към Аллах Теаля. Къде е тази, която задава въпроси и чака отговор от Аллах. Напротив, тя държи на земния живот, готова е да се откаже от училището, да изостави задълженията си вкъщи, за да се срещне с нейното момче. Тази огромна вълна от чувства готова да се изтласка, обхваща всички нейни добри чувства и задължения към родителите трябва да изчезне, тя няма място в сърцето й. Чувствата на обич и любов у жената са постоянни, в продължение на целия брачен живот. Когато се родят децата тези чувства се унищожават. Жената гледа децата и иска да ги възпита, но не намира в себе си чувства за тях. И те се развиват без правила и проявяват непокорство. Когато умният човек натрупа богатство, той трябва да бъде съзнателен и разумен в използването му, за да не го изгуби. Тогава какво ще стане с тези чувства на любов и обич, които не се използват както трябва, нямат общо с богатството и не може да се измерват.

6. Сестро моя,
Аллах е създал момичето, за да бъде то плетеница от емоции и нежност това е мъдрост, която Аллах знае. Едно от предназначенията на тази мъдрост е да съхрани емоцията, за да бъде гаранция за удължение на брачния живот, за да живее семейството в спокойствие и сигурност. Така децата се възпитават и развиват по един правилен начин. Тази емоция не е дадена на жената, за да я използва на земята така, че да сложи ръка на сърцето си, страхувайки се от опасностите на края!

7. Сестро моя,
когато се прибереш вкъщи и се приготвиш за сън, опитай за няколко минути да си представиш момиче, което прави само добри неща далече от злини и направи разлика между нея и другото момиче, което се противи на Аллах. Според теб, коя от тях живее в спокойствие и сигурност? Кое от двете момичета носи качества за похвала? Тази, която се опитва да прави това, което Аллах желае и не угажда на страстите си, или другата? Въпроси, които идват от самия човек и ги налага действителността. Защо едното момиче е от печелившите, а другото от губещите?

8. Момичето ми,
останах учуден, когато видях мюсюлманското момиче, което се влияе и се учи от традицията, която се управлява от модата и се възмущава от покривалото и неговото целомъдрие. Всеки ден ние виждаме нови и нови възмутителни прояви в нашето ежедневие. Това, момичето ми, влияе върху начина на обличане на мюсюлманката. Няма нужда да ти обяснявам какво е мнението на религията за положението, в което се намират много от момичетата, знам, че истинския мюсюлманин се бои от Аллах и се подчинява на Него. Доказателство за това е хадиса на Пророка (салляллаху алейхи уе селлем): „Изостави съмнителните неща и вземи това за което не се съмняваш." Човек предчувства, че заобикалящите го закони и хитростта му няма да му помогнат в деня на срещата с Аллах.

9. Момичето ми,
ето, ти поглеждаш в огледалото и виждаш ясното изображение на лицето си, от което струи животът и младостта. Ти ходиш и правиш нещо, наслаждаваш се, чувстваш се в добро здраве и имаш сила. Един ден не си ли посетила баба си? Не си ли видяла старица, на която не й липсва нежност и няма сила?
Някога преди години и тя е била момиче като теб и цвете от цветята на младостта. Бързо минават годините и дните, погубва се цветето на младостта, идва на мястото му окаяната възраст, остават само спомени в съзнанието. Сега момичето ми, ти виждаш пред себе си старица с побелели коси, няма да е далече времето, когато и ти ще остарееш. Затова, горко ти, ако пропилееш младостта си в неща, които са ти причинили само разочарования.

10. Момичето ми,
ако всички, които мислят само за удоволствия се замислят ще видят, че удоволствията са кратки, и ще променят много от своите гледища. Представи си, момичето ми, че всички които са опитали от удоволствието един ден ще се разочароват. Ще забравят всичко това, ако видят мрака, Огъня и мъченията на Джехеннема. Аллах да пази всички ни от него. А другите, които живеят тежък живот на земята, ще забравят всички трудности, когато видят и почувстват благодатта на Дженнета.
Моля се на Всевишния Аллах да благоволи полза от това послание.

Преведе от арабски:
Руждие Ибрямова - Биралиева

Вестник "Мюсюлмани", брой 2 (92), Февруари, 2000 година
Върнете се в началото Go down
https://islam.forumotion.asia

2 „Сестро моя“
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1
 Similar topics
-
» „Сестро моя“

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите